Beslenme

Dengeli ve Düzenli Beslenme Motivasyon Sağlar

Zihin ve beden sibernetik bir yapının ayrılmaz parçalarıdır ve birbirlerinden oldukça etkilenirler.

Beslenme ile ilgili genel algı; kişinin istediğinde canının çektiği şeyleri tüketerek karnını doyurması şeklindedir. Günümüzde bu genel algı biraz daha farklılaşmaya başladı. Nasıl mı? Pek çok kişi artık dengeli ve düzenli beslenme ile ilgili biraz daha özen göstermeye başladı. Bu cümleyi okuduğunuzda; “Evet, hangi öğünde neler yiyeceğine dikkat eden birçok insan var” denildiğini duyar gibiyim. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenme sadece bedensel fayda almak için dikkat edilmesi gereken bir konu değildir. Aynı zamanda zihinsel fayda almak için de önem verilmesi gereken bir konudur. Bu cümlenin ne anlama geldiğini merak edenler olduğuna eminim. O zaman merakınızı gidermek için yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Beslenme; yaşamınızı devam ettirmeniz için olmazsa olmazlardandır. Peki yaşamı sürdürmenin yanında sağlıklı beslenme başka nelere iyi gelir hiç düşündünüz mü? Bu konunun koçlukla ne ilgisi var diyebilirsiniz. Emin olun çok ilgisi var. Dengeli ve sağlıklı beslenme yaşam kalitenizi arttırmanız için de iyi bir yardımcı rolündedir. Bahsedilen zayıflamak için ya da kas yapmak için uygulanması gereken bir diyet programı değil. Yaşam tarzınıza en uygun beslenme şekli ile zihin ve beden dengesini sağlamanız.

 

Sağlıklı Beslenme İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Vücudun günlük ihtiyacı olan proteinler, vitaminler ve mineraller vardır. Günlük sıvı tüketimine de dikkat edilmelidir. Hepsi yeterli miktarda tüketildiğinde güne zinde başlamanız, çalışırken ya da spor yaparken odağınızın ve motivasyonunuzun sürekliliğini sağlamanız mümkün. Elbette dengeli ve düzenli beslenme tek başına yeterli değil. Ama şu an konumuz bu. Vücudun kendini iyi hissetmesi, aynı zamanda zihninize de sinyalleri iyi iletmesi demektir. Böylelikle kendinizi gün boyunca işlerinizi rahatlıkla bitirecek enerji seviyesinde tutabilirsiniz. Çünkü zihin ve beden sibernetik bir yapının ayrılmaz parçalarıdır ve birbirlerinden oldukça etkilenirler.

 

Nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda, yaşam temponuza göre doğru sağlıklı beslenme düzenini siz oluşturabilirsiniz. Ama bu konuda desteğe ihtiyacım var diyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek alın. Kimi zaman beslenme hafife alınabiliyor. “Bir öğünden ne olur” diye düşünülebiliyor. Fakat atlanan o bir öğünün zihin ve beden arasındaki bağlantıyı nasıl etkileyebileceği düşünülmüyor. Daha net anlaşılabilmesi için bir örnekle devam edelim: Güne sabah 6’da kalkarak başlayan ve gün boyu yoğun bir tempoyla çalışan birisi kendine zaman ayırmak ve deşarj olmak adına haftada 3 gün spora da gidiyorsa; o kişinin güne daha geç başlayan, sakin bir tempoyla çalışan ve de spor yapmayan birisine göre daha farklı bir biçimde beslenme düzenine sahip olması gerekir. Yaşam biçimine göre kendisi için düzenli beslenme programı oluşturan bir kişi hem işinde, hem sosyal yaşamında hem de spor yaptığında verim alabilir ve verimli olabilir.

Yani özetle; yaşam kalitenizi arttırmak istiyorsanız, nasıl beslenmeniz gerektiğini de öğrenmeli veya bir uzman eşliğinde bunu hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. İster dengeli ve düzenli beslenme diye adlandırın, isterseniz de yaşam biçimim diyerek içselleştirin. Hangi şekilde ifade ederseniz edin, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığınız kesinlikle yaşam kalitenizi arttıracak.