
01 Nis Kariyer Yönetimi
Pek çok kişinin merak ettiği bir kavramdır kariyer yönetimi. Kariyer ile ilgili bu blog yazımda, kariyer yönetimi nedir sorusuna daha geniş bir perspektiften ve farklı bir bakış açısı ile bakarak bazı bilgiler, gözlemler ve deneyimler paylaşacağım sizinle. O zaman, hadi gelin kariyer yönetimi ile ilgili keyifli kısa bir okuma yolculuğuna çıkalım birlikte. Ben yazarken çok keyif alıyorum bunları sizinle paylaştığım için, sizin de okurken keyif almanızı ve size ışık tutmasını diliyorum.
Kariyer Yönetimi Nedir?
Kariyer yönetimi ile ilgili son zamanlarda iki farklı tanım kullanılmaktadır. Örgütsel kariyer yönetimi ve bireysel kariyer yönetimi. Bu kavramların da ne anlama geldiğini bilmekte fayda var. Peki, nedir bu tanımlar?
Örgütsel Kariyer Yönetimi
Kurumsal firmaların çalışanları için kullandığı bir yöntem denilebilir. İnsan kaynakları departmanının sorumlulukları arasında yer alır. Çalışanların firma kültürü, vizyon ve misyonuna uygun şekilde kariyerini şekillendirmesi ve firma bünyesindeki kariyer fırsatlarını değerlendirebilmesi için yapılan çalışmalar bütünüdür. Kişiye elbette avantajlar sağlayabilir, fırsatları nasıl değerlendirebileceğine dair fikir verecektir. Dezavantajları var mıdır? Bu kişiye göre değişebilir. Ben daha çok bireysel kariyer yönetimi üzerinde durmayı tercih edeceğim yazının devamında. Çünkü; kariyer yönetimi bir süreçtir, birbiriyle zincirleme yetkinlik / yetkinlikler ya da yeteneklerin geliştirildiği sürekliliği olan güzel bir yolculuktur.
Bireysel Kariyer Yönetimi
Kariyer yönetiminin bir süreç ve güzel bir yolculuk olduğunu belirttim yukarıda. Bunun gerçekten böyle olduğunu yazıyı okumaya devam ettikçe mutlaka sizde fark edeceksiniz. Ve bu yazıyı okuduktan sonra, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Bireysel kariyer yönetimi; kişinin iş yaşamı ile ilgili hedeflerine ulaşabilmesi için, hedefe/hedeflere ulaşabilmesi adına gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri planlayarak ve organize ederek harekete geçmesi, değerlendirmesi olarak ifade edilebilir.
Ben burada farklı birkaç noktaya daha değinmek istiyorum. İş yaşamınız ile ilgili hedeflerinize ulaşabilmeniz için, sadece iş ile ilgili faaliyetleri mi planlayarak hedefe ya da hedeflere ulaşabilirsiniz? Aslında daha geniş bir perspektiften bakmayı da gerektirmez mi?
Bu sürece daha geniş perspektiften bakılmasının çok daha faydalı olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü; yaşam/hayat sadece iş yaşamından ibaret değildir. Ve İş yaşamınız için koyduğunuz hedefler, yaşamınızın genelinde ulaşmak veya yaşamak istedikleriniz için değil mi? Yani; kariyer yönetimi hem iş hem de özel ve sosyal yaşamınızı dengede tutabildiği zaman, sizi motive eden unsurları barındırdığı zaman, öz disiplininizi sağlamanızda tetikleyici unsurları barındırdığında ve tüm bunları bir arada sürdürülebilir kıldığınız zaman keyifli bir hale dönüşmüyor mu? Ben, bu sorunun cevabı olarak; kesinlikle, evet! derim. Kendi hayatınızın lideri olabilmek adına adım atmaya başlayacağınız için olumlu ya da olumsuz yanlarıyla sizin için keyifli hale dönüşecektir.
Süreci Keyifli Bir Yolculuğa Dönüştürün!
Bireysel kariyer yönetimi kişinin yaşamı için çok daha verim alabileceği bir yolculuktur, süreçtir sonuç değil. Ben hala bu yolculuğa devam edenlerdenim. 😊 Bunu her zaman bir kenarda hatırlatıcı olarak bir yerlerde bulundurmanızda fayda var. Ve siz bu süreci kendiniz için ne kadar keyifli hale getirirseniz, o kadar mutlu ve başarılı olursunuz. Yetkinliklerinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Hatta farklı bir kariyer yolculuğu için de kullanabilirsiniz.
Zorluklar olmayacak mı? Elbette olacak. Bunu kimse inkar edemez. Fakat, yetkinliklerinizin, keyif aldığınız şeylerin, değerlerinizin, tutkularınızın ne kadar farkına varırsanız o yönde çok daha hızlı yol alabileceğinize emin olabilirsiniz. Bu hiç aklınızda olmayan yeni bir kariyer için dahi mümkün olabilir. Hangi üniversitenin hangi bölümünden mezun olduğunuzun etkisi olmaz demek isterdim ama eğer az önce bahsettiklerim için okuduğunuz bölümden faydalar sağlayabilirseniz tabii ki süreç daha da keyifli bir hal alabilir. Ama yetkinliklerinizle farklı bir alanda da yol alabilirsiniz. Siz ne yapmak istediğinizi bilin, doğru hedefi belirleyin, yol haritanızı oluşturun ve harekete geçin.
Analizci Richard ST.John’un 7 yıl boyunca yüzlerce sayıda yaptığı röportaj sonrasında “Başarının 8 Sırrı” olarak paylaştığı başlıkları da sizinle paylaşayım son olarak.
- Tutku
- Eğlence
- Odaklanabilmek
- Limitleri Zorlamak
- Fikirler
- Gelişim
- Hizmet
- Azim
Bu başlıklar ile ilgili de bir blog yazısı yazarak biraz daha detay vermeye çalışacağım. Bireysel kariyer yönetimi ve kendi hayatınızın lideri olabilmeniz için mutlaka fayda sağlayacağınız noktalar olacaktır o yazıda da. İçeriklerin kariyer yolculuğunuzda ışık olması ve tekrar bir arada olmak dileğiyle.
Kariyer ne demek? sorusu ile ilgili blog yazıma da hemen sorunun üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bireysel kariyer yönetiminiz için ilk adımı tek başıma atmak istemiyorum dediğinizde iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.
Farkındalık Seansı