30 Mar Stresle Başa Çıkma Stratejileri
Günlük yaşantıda kısa süreli yaşanan stres; stresi yaşayan kişinin harekete geçmesini sağladığı gibi enerji de vermiş olur.
Stres Nedir?
Bir kişinin zihinsel olarak hissettiği baskı ve gerginliğin, zihinsel ya da fiziksel olarak verdiği tepkilerle ortaya çıktığı durumdur stres. Genellikle olumsuz bir kavram olarak kabul edilse de, stresin olumlu yanları da vardır.
Sinir sisteminin tehlike anında vücuda salgıladığı kortizol hormonu(stres hormonu) ile adrenalin hormonu kişinin harekete geçmesini sağlar. Yani kişi tehlike anında savaşma veya kaçma pozisyonunu alır bu hormonlar sayesinde. Günlük yaşantıda kısa süreli yaşanan stres; stresi yaşayan kişinin harekete geçmesini sağladığı gibi enerji de vermiş olur. Burada bahsedilen elbette kısa süreli bir stres hali, gün boyu devam eden stres değil. Bu nedenle stresle nasıl baş edilir öğrenmek ve öğrenilenleri uygulamak hayat kalitesinin artmasında faydalı olacaktır.
Stresin Belirtileri
Stresin belirtileri 4 farklı grup altında toplanabilir.
Duygusal
Düşünsel
Davranışsal
Bedensel
Stresin belirtileriyle ilgili sadece ana başlıklara yer vereceğim. Çünkü her birey farklı bir kişilik yapısına sahip olduğundan, strese nasıl tepkiler vereceği ve stresle başa çıkma yöntemleri kişiye özel olarak değerlendirilmelidir.
Stresle Başa Çıkma
Stresi kontrol edebilir ve stresle başa çıkma yöntemleriyle onu yönetebilirsiniz. Fakat stresin hayatınızdan tamamen çıkması ya da ortadan kaybolması mümkün değildir. Çünkü stresin tamamen ortadan kalkması için yaşamıyor olmak gerekir.
Öncelikle başkalarının davranışlarını değiştirmeye çalışmak yerine, kendi davranışlarınızı değiştirmek için enerjinizi harcamalısınız. Bu sayede stres yönetimi çok daha kolaylaşır.
Yaşamınızın hangi alanında ya da alanlarında stresle başa çıkma ihtiyacı duyuyorsunuz? Bu durumu ortaya çıkartan kaynağı veya kaynakları bulmak kesinlikle doğru bir adım olacaktır. Sonrasında da stres kaynağı olan o şey ya da şeylerin size nasıl hissettirdiğini gözden geçirin. Nasıl tepkiler veriyorsunuz? Son olarak da yaşadığınız o durumla ilgili neler yapabilirsiniz, neleri değiştirebilirsiniz onları gözden geçirerek, en iyi çözümü bulduğunuzu düşündüğünüzde harekete geçmelisiniz.
Çözümü buldunuz ve harekete geçmeye karar verdiniz. Peki, ne zaman harekete geçeceksiniz? Belirsizlikler de insanı stres sokan etkenlerdendir. Bu yüzden harekete geçeceğiniz zamanı net olarak belirlemenizde fayda var. Ve bu süre en yakın zaman olarak belirlendiğinde çok daha kısa sürede sonuca ulaşacaksınızdır.
Zaman zaman bu değişiklikleri gerçekleştirmeye çalışırken zorlanabilirsiniz. Kimse size her şeyin kolay olacağını söylemedi. Ancak işleri daha kolay hale getirebilirsiniz. Bu süreçte hobiler edinin. Böylelikle rahatlayacağınız, dinginliğinizi koruyacağınız uğraşlarla kendinize vakit ayırabilirsiniz. Ayrıca bu tür aktivitelerle kısa molalar vermek sağlıklı şekilde ilerlemek ve stresle başa çıkma için faydalı olacaktır.
Bazen hiçbir şey yapmadan sadece gözlemek de iyi olabilir. Sadece kendinizi dinlemek, dinginliği sağlamak ve onu hissetmek, yaşamak. Kendinizin neler yapabileceğini fark etmek, farkındalığınızı yükseltmek stresle başa çıkma çözümlerini bulabilmek için emin olun en etkili adımların başında gelir.